DE OVERWINNING in Historisch Museum Den Briel
15 juni 2023 

DE OVERWINNING in Historisch Museum Den Briel

Vanaf 16 juni t/m 27 augustus 2023 is de Cornelia van der Lindenzaal van Museum Den Briel het decor voor de tentoonstelling 'De Overwinning na het Rampjaar 1672. Spionnen van de Engelse Koning'. 

De tentoonstelling belicht twee met elkaar samenhangende onderwerpen. De Slag bij Kijkduin (Den Helder) op 21 augustus 1673. Die dag werd de gecombineerde Engels-Franse vloot verslagen door de Nederlandse oorlogsvloot onder leiding van Michiel de Ruyter (1607-1676). Een grote strategische overwinning voor de Republiek. De Engelsen wisten de Republiek op zee niet op de knieën te dwingen, ondanks de geheime informatie die ze ter ore kwam. Die informatie werd tijdens de gehele Derde Engelse Oorlog (1672-1674) meegenomen met de postboot die tussen Den Briel, Hellevoetsluis en Harwich voer. De veerdienst tussen Engeland en Republiek bleef ondanks de oorlog in bedrijf. Via Voorne werden zo de berichten van het Engelse spionnennetwerk doorgesluisd.

De tentoonstelling omvat schilderijen, prenten, brieven en voorwerpen in relatie tot Michiel de Ruyter en het werk van de spionnen. Bijzonder is het bruikleen van het portret van Michiel de Ruyter uit de collectie van het Westfries Museum in Hoorn. 

De Overwinning na het Rampjaar 1672. Spionnen van de Engelse Koning. - Historisch Museum Den Briel, van 16 juni t/m 27 augustus 2023