Drie tentoonstellingen om naar uit te kijken in 2021
21 januari 2021 

Drie tentoonstellingen om naar uit te kijken in 2021

Een museumbezoek was in 2020 niet vanzelfsprekend. Gelukkig biedt 2021 nieuwe ronden en nieuwe kansen. De tijd dat we spontaan onze favoriete kunstwerken en indrukwekkende tentoonstellingen kunnen bewonderen is bijna weer daar.

Voor iedereen die er weer net zo zin in heeft als wij hebben we alvast drie bezoekwaardige tentoonstellingen voor 2021 op een rij gezet.

1. Mirror | Mirror – Reflect Yourself!

De tentoonstelling Mirror | Mirror laat de bezoeker verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen spiegeling. Met de spiegel worden we dagelijks geconfronteerd. Op sociale media spiegelen we voortdurend onze identiteit. De huidige tijd vraagt meer dan ooit om (zelf)reflectie. Aan de hand van kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken worden bezoekers uitgenodigd deze reflectie te onderzoeken.

De tentoonstelling begint met een glimlach. Amerikaans designer Berk Ilhan heeft een ‘mürror’ bedacht, een smart mirror: een spiegel die alleen weerkaatst als je lacht. Daarnaast is er werk te zien van een dertigtal kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland die zich op verschillende wijzen tot het fenomeen spiegels verhouden.

Kunsthal KAdE presenteert van 10 februari 2021 tot en met 16 mei 2021 de tentoonstelling Mirror | Mirror – Reflect Yourself!

Mobile Mobile

Jeppe Hein – Mobile Mobile – 2010

 

2. De Pest

Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Museum Het Valkhof  laat met hun tentoonstelling De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving.

Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri en Giovanni Boccaccio verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. Niet eerder werd in Nederland een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp gewijd.

De Pest neemt je mee op een aangrijpende reis, van angst en dreiging, via een zoektocht naar hoop, troost en saamhorigheid, tot het vinden van nieuwe oplossingen.

Museum Het Valkhof presenteert van 25 februari 2021 tot en met 30 mei 2021 de tentoonstelling De Pest

Plague Doctor

Erwin Olaf – Plague Doctor – 2011

 

3. Radical Austria: Everything is Architecture

Van ruimtevaart tot drugs, van popcultuur tot feminisme en van media tot milieuproblematiek.

Na het gedwongen isolement van de nazi-tijd zochten Oostenrijkse kunstenaars en ontwerpers vanaf de jaren vijftig weer aansluiting bij de nieuwste internationale ontwikkelingen in cultuur en technologie. Ze ontwikkelden daaruit een geheel eigen mix van maatschappij- en technologiekritiek.

In Radical Austria – Everything is Architecture ontdek je de geestverruimende, grensverleggende en maatschappijkritische werken van de Oostenrijkse avant-garde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Deze groep Oostenrijkse ontwerpers liet zich niet begrenzen door traditionele ontwerpdisciplines en maakte gebouwen, omgevingen, objecten, mode, performances, meubilair en zelfs ervaringen. Radical Austria – Everything is Architecture is een tentoonstelling over de recente geschiedenis, met werken die actueler en relevanter dan ooit zijn.

Design Museum Den Bosch presenteert van 10 april 2021 tot en met 3 oktober 2021 de tentoonstelling Radical Austria – Everything is Architecture

Model met 'Austrian Glasses'

Omslag van het magazine ‘Bau’ – Model met ‘Austrian Glasses’ – 1968