HOGE LUCHTEN in Museum Het Hannemahuis
08 juli 2021 

HOGE LUCHTEN in Museum Het Hannemahuis

De derde rondreizende tentoonstelling uit de serie Schatten uit het Rijks heet ‘Hoge Luchten’. Net als de eerste twee tentoonstellingen ‘’Lage Landen’’ en ‘’Koele Wateren’’ is deze tentoonstelling gebaseerd op één van de vier elementen, namelijk Lucht. Maar liefst 39 oogstrelende schilderijen uit de 17e-19e eeuw, normaal verborgen in de depots van het Rijksmuseum, worden nu tentoongesteld.

Bij lucht gaat de eerste gedachte misschien uit naar wolkenformaties of een strak blauwe lucht boven het open landschap. In deze expositie ligt de nadruk op lucht boven steden, maar ook de lucht ín de steden. Het voelen van lucht geeft een gevoel van vrijheid en dat vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van Nederland. Uiteraard zijn in de tentoonstelling ook prachtige vergezichten met indrukwekkende wolkenluchten te zien van onder andere de schilders Albert Cuyp, Jan van Goyen, Cornelis Springer en Jacob Maris.

De expositie wordt begeleid door een fraaie catalogus waarin alle schilderijen zijn afgebeeld. In een reeks interviews, getiteld ‘’In the air’’ vertellen Harlingers hoe zij lucht, in de betekenis van vrijheid ervaren. Authentieke observaties van uiteenlopende mensen.

De expositie reist de komende tijd nog langs de stadsmusea in Zutphen, Bergen op Zoom, Gouda en Hoorn.

Vergeet niet om uw bezoek van te voren te plannen: kies online een tijdvenster en bestel hierna uw tickets.

Hoge Luchten – Museum Het Hannemahuis Harlingen, van 11 juli t/m 14 november 2021