Nationale Museumweek – 19 tot en met 25 april 2021
19 april 2021 

Nationale Museumweek – 19 tot en met 25 april 2021

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze (digitaal) in de schijnwerpers zetten. Ambassadeurs, fans én nieuw publiek wordt uitgenodigd om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met het enorme culturele kapitaal dat ons land te bieden heeft: #OnsEchteGoud. Op Museum.nl vind je alle activiteiten, het Gouden Pronkstuk, Museumweek met Splinter Chabot, een game voor kids, het laatste nieuws en veel meer.

Deze editie van de Nationale Museumweek zal, net zoals vorig jaar, volledig digitaal plaats vinden met als thema Culturele Vrijheid. We hebben het afgelopen jaar allemaal te maken gehad met vrijheidsbeperkingen. Musea moesten de deuren sluiten en het publiek kon geen musea meer bezoeken. Meer dan ooit beseft iedereen hoe belangrijk onze culturele vrijheid eigenlijk is.

Het Gouden Pronkstuk

Het digitaal Gouden Pronkstuk is ook dit jaar het hart van de Museumweek, dit seizoen virtueel op het Museumplein. Daarop kan iedereen in volle vrijheid zijn of haar favoriete pronkstuk delen met de rest van Nederland. Iedereen kan via Museum.nl meedoen door een simpele vraag te beantwoorden: “Welk pronkstuk zou jij, als je Museumdirecteur was, als eerste plaatsen?”. Tezamen creëren alle inzenders een nieuwe digitale Nationale tentoonstelling.

Museumweek met Splinter

Splinter Chabot laat dagelijks de meest verassende en inspirerende activiteiten zien in Museumweek met Splinter. Hij gaat op zoek naar bijzondere online verhalen, activiteiten én pronkstukken. Van Maastricht tot Den Helder en van Arnhem tot Delft: Museumweek met Splinter trekt heel museumland door! Zijn avonturen zijn dagelijks via Museum.nl en de sociale media van de Museumweek te volgen.

17 Musea tóch te bezoeken

Museumkaarthouders kunnen gedurende de Museumweek tóch terecht bij enkele musea verspreid over heel Nederland. 17 Musea openen beperkt een aantal dagen hun deuren voor publiek. Kaartjes daarvoor zijn nu te verkrijgen op Museum.nl door een tijdvak te reserveren en vervolgens via de testcentra een gratis sneltest te doen.

Nationale Museumweek – 19 tot en met 25 april 2021