SAM DRUKKER in Museum Jan
04 november 2021 

SAM DRUKKER in Museum Jan

Sam Drukker – Onderweg toont schilderijen en tekeningen van kunstenaar Sam Drukker (1957, Goes) gemaakt tussen 2010 en 2021. Drukker staat bekend om zijn portretten die hij schildert met losse penseelstreken op oude en gevonden materialen. In zijn werk vangt hij mensen in al hun verschillende facetten. Onzekerheid, kracht, schoonheid en ouderdom zijn te zien in schilderijen waarin de geportretteerden onderweg lijken te zijn; soms doelbewust en soms ontheemd, met een nog onbekende bestemming.

“Volmaakte schoonheid in de mens zit hem in alle onvolmaaktheden”, aldus kunstenaar Sam Drukker. De mens is al jaren het hoofdthema binnen Sam Drukkers werk. Portretten zijn levendig geschilderd waarbij de hoofdpersoon de toeschouwer soms uitdagend aankijkt en soms wegkijkt, als in gedachten verzonken. Sinds 2010 schildert Drukker personen die zoekende zijn: verdreven, ontheemd en onderweg naar een volgend onbekend hoofdstuk in hun leven. Ze staan letterlijk met koffer en plastic tassen in de hand, of zijn roeiend te zien in een boot op weg naar de vrijheid. De Mini-serie uit 2014 verbeeldt tien Joodse mannen die de Tweede Wereldoorlog als volwassenen meemaakten en overleefden. Sam Drukker schildert en tekent op gevonden houten planken en stukken zeildoek of tentzeil. Gebruikt materiaal dat al een verhaal in zich draagt. Sam neemt dat verhaal mee in zijn werk.

Recent werk zoals de schilderijen Plaag and Vallende Man zullen voor het eerst te zien zijn op Museum JAN . Sam Drukker exposeerde eerder in onder meer Museum het Rembrandthuis, Museum van Loon en het Joods Historisch Museum.

Sam Drukker, Onderweg – Museum Jan Amstelveen, 5 november 2021 t/m 20 maart 2022