Powervrouwen in Museum Jan Cunen
29 september 2017 

Powervrouwen in Museum Jan Cunen

Op 1 oktober start in Museum Jan Cunen in Oss de verzameltentoonstelling ’Powervrouwen’, met daarin drie exposities: ‘Vrouwen van Oranje – Portretten van vijf koninginnen’, ’Naakte emotie – Fotograaf Micky Hoogendijk, ‘Iconisch -Sculpturen van Margot Homan’ en de presentatie ‘De pil van Oss!’.

Heropening van het vernieuwde Museum Jan Cunen

Met de heropening van het vernieuwde Museum op 30 september 2017 luidt het museum een periode in die in het teken staat van ‘powervrouwen’: zowel vanuit artistiek oogpunt als vanuit een maatschappelijke context. Tentoonstellingen, educatieve projecten en randprogrammering worden gekleurd door dit thema: de kern vormen vrouwen die in de kunsten of maatschappij een inspirerende, richtinggevende of verbindende rol spelen of hebben gespeeld.

Vrouwen van Oranje – Portretten van vijf koninginnen

De tentoonstelling ‘Vrouwen van Oranje -Portretten van vijf koninginnen’ geeft een historisch overzicht van vijf generaties powervrouwen: de Nederlandse vorstinnen Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima. Tegelijkertijd biedt de expositie een uitgebreid kunsthistorisch overzicht van diverse kunstenaars, stijlen en media van eind negentiende eeuw tot nu: Emma poseerde voor Jan Toorop, Thérèse Schwartze portretteerde Wilhelmina, Juliana stond portret voor Sierk Schröder, Marte Röling legde Beatrix vast, en Erwin Olaf Máxima. Deze portrettengalerij geeft bovendien inzicht in de wijze waarop de vrouwen zich door de jaren heen aan de toeschouwer presenteerden.