Westfriese HOGE LUCHTEN in Hoorn
21 juli 2022 

Westfriese HOGE LUCHTEN in Hoorn

Het Westfries Museum mag door de unieke samenwerking met het Rijksmuseum opnieuw een fraaie collectie schilderijen uit het Rijksmuseum in Hoorn laten zien. Bij de tentoonstelling heeft het Westfries Museum tevens twee tijdelijke exposities samengesteld met werken uit de eigen collectie. Allereerst is er Westfriese Hoge Luchten, waarin jagende wolken boven het Westfriese landschap een hoofdrol spelen. Met daarbij ook unieke panorama’s van de stad, gezien vanaf het water, zoals het schilderij van Hendrick Cornelisz Vroom, Gezicht op Hoorn uit 1622, waardoor je je als toeschouwer even op het water waant in de 17e eeuw.

Daarnaast is een verzameling werken over de Stadspoorten van Hoorn te zien. Stadspoorten en stadswallen garandeerden immers veiligheid en vrijheid voor de stadsbewoners. Ook Hoorn kende vele stadspoorten die zijn vastgelegd in schilderijen, prenten en tekeningen. Al zijn veel van de poorten inmiddels verdwenen, de beeltenissen vertellen het verhaal van de geschiedenis van de stad en laten deze herleven.

Evenals voor de tentoonstellingen Lage Landen en Koele Wateren, de voorgaande edities van Schatten uit het Rijks, (www.schattenuithetrijks.nl) is voor Hoge Luchten een artistieke bijdrage gevraagd aan hedendaagse kunstenaars. Dit keer is gekozen voor het duo Martin & Inge Riebeek, bekend van een reeks videoportretten met de naam The Essential. Zij brengen in korte videoportretten inwoners van Hoorn in beeld onder de noemer Stadslucht Maakt Vrij. Daarin stellen zij de Hoornse bewoners de vraag: ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’. Het heeft spontane en indringende portretten opgeleverd, die samen een beeld van de stad Hoorn en haar bewoners geven.

Hoge Luchten – Westfries Museum Hoorn, van 6 augustus t/m 27 november 2022